maandag 9 oktober 2006

01.10.2006 : Beachrace Bredene

Strand van Bredene, Zondag 1 oktober 2006.

Er staat een krachtige wind van zo’n goeie 5 beaufort, het is zo’n 20°C en de zon heeft de regenwolken landinwaarts gejaagd! Het ziet ernaar uit dat het droog zal blijven…Oef!

Om 13:30 weerklinkt het startschot en samen met nog een heleboel andere‘strandjutters’ beginnen we aan wat één van de zwaarste strandraces (voor mij) zal worden. Mijn enig doel: uitrijden binnen de 3 uur !

Al lopende vertrekken we, tegen de harde zuidwester in, richting Oostende. De wind, de golfbrekers en het natte zand maken het ons knap lastig . De eerste 4 km zijn loodzwaar en energieverslindend!

Ter hoogte van de pier van Oostende terug van de fiets voor een steile en korte beklimming van de kaaimuur. Er volgt een korte lus rond en door een bouwwerf. Even op adem komen…. Maar niet voor lang, want al vlug duiken zon, zee en strand terug op. Na een lange en lastige ‘run’ met de fiets in de hand doorheen het mulle zand volgt een lange strandstrook tot in Vosseslag, De Haan.

Oef, op deze lange strook hebben we de wind in ‘t gat! Maar van recuperen is er geen sprake. De vele glibberige en steile golfbrekers brengen je keer op keer uit kandans. Optrekken, héél effe uitbollen en terug optrekken…. En eens je terug op tempo bent duikt de volgende golfbreker al terug op. In Vosseslag terug van de fiets voor een lange en lastige klim richting de duinen. De beklimming van de brug die daarop volgt kruipt in de kleren, maar de afdaling ervan is wel verdiend!

En dan terug richting Bredene met de wind op kop. Het eerste deel is vlak en stuurt ons via een fietspad en een wandelpad terug de duinen in. En in die duinen wordt het pas echt knap lastig. De ene korte klim volgt de andere op en de afdalingen zijn te kort om even op adem te komen. En de wind blijft maar van katoen geven……. Ter hoogte van Bredene terug van de fiets voor een loopstrook richting het strand. Er volgt een korte strandstrook met, jawel, veel wind én golfbrekers! Na deze strandstrook opnieuw van de fiets voor een korte klim landinwaarts. En er volgt terug een aardig stukje op en neer in de duinen! Ter hoogte van de ‘Twins’ verlaten we, via een afdaling van 19%, de duinen en komen uit op de plaats waar we zo’n drie kwartier geleden gestart zijn. Maar om terug op het ‘vaste’ zand te geraken moet er eerst nog een lang stuk gelopen worden doorheen het fel tegenwerkende losse zand. Eindelijk, de eerste toer zit erop! (nog 2,5 te gaan, want de lus naar en van Oostende dient vier maal afgelegd te worden…).

Terug richting Oostende voor de tweede maal. Het wordt lastiger en lastiger…. De wind wordt krachtiger en de golfbrekers worden alsmaar steiler….Steeds weer komt het mannetje met de hamer om de hoek en doet je twijfelen: doorgaan of opgeven? Gelukkig duiken hier en daar wat toeschouwers op die ervoor zorgen dat de moed niet in de schoenen kruipt. Niet opgeven en doorbijten luidt de boodschap!

En dan, na anderhalve toer is het zover: de eersten zijn daar al terug! Maak plaats, maak plaats want ze schieten je voorbij met een razende vaart van meer dan 30km/uur (tegen wind!). Met moeite krijg ik 15km/uur op mijn meterke…

Na 2 uur en 51 minuten is mijn kaars uit…. Na zo’n 49 km afzien bereik ik eindelijk (als allerlaatste) de finish. Mijn doel is bereikt. Ik ben moe maar gelukkig en kijk al uit naar de volgende!

Plaats van ‘afzien’: De Panne
Datum: zondag 26 november – start om 10:30.
Afstand: 51 km (3 ronden)
Mijn gedacht: de mooiste en de best georganiseerde en als het weer meezit de minst zware… (geen golfbrekers!) Vermoedelijk aantal deelnemers: 1500! Je vindt alles terug op www.mountainbikecriterium.be

Door : Rik

0 reacties: