dinsdag 1 mei 2007

28.04.2007 : TT Huissignies

'S morgens in alle vroegte stonden we, Steve en ik,vertrekkensklaar op de carpoolparking te Waregem. We gingen biken in het Waalse Huissignies, een kleine gemeente in de buurt van Beloeil en Stambruges. Steve had z'n splinternieuwe gps ingesteld om er zo vlug mogelijk te geraken en niet te veel om te rijden. Onderweg Yourik uit een bakkerij zien komen en hij herkende niet eens zijn steenbakker broeders die hem vriendelijk toewuifden!! Waarschijnlijk had hij de foute bril opgezet!!
Na een klein uurtje rijden kwamen we, volgens de Nederlandse gps-mevrouw, op onze bestemming aan. Inderdaad...aan zaal "la marcotte" in de kerkstraat zagen we al enkele bikers die het hazepad kozen. Het was nog zalig kalm en we konden dan ook aan de ingang van het cultureel centrum de wagen kwijt. Na betaling van de 4 euro inschrijvingsprijs bekeken we eerst nog eens het grote, uitgestalde routeplan na. Het bleek een tocht te gaan worden met vrij veel bos... vooral voor het traject van de 40 km.
We besloten toch de grootste afstand te rijden...de 60 km. Verder kon je ook nog kiezen uit 10,20 en 40km.Het ging een tochtje worden in het onbekende met de typisch en voor sommigen gevreesde Waalse bepijling. De klok gaf 8.30u aan en weg waren we.
Na enkele honderden meters was het al van dat : nergens geen pijltje of teken meer te bespeuren!! We reden terug naar de start en zagen dat er niet alleen gele pijltjes dienden gevolgt te worden maar ook gespoten pijlen op de grond!! Met de zéér onduidelijke bordeaux kleur moest je echt met de neus er op, kijken welke kant je op moest!! Alé...en avant voor de tweede poging.
Al snel zagen we dat we net voor het kerkje rechtsaf moesten, daar waar we de eerste keer rechtdoor gereden waren. Achter het kerkje lag de Dender,die we een hele tijd volgden. Nu eens het geasfalteerde jaagpad, dan eens off-road op de gravé. Op een bepaald moment moesten we de bike in de lucht steken om een smal voetgangersbrugje met obstakel, over te geraken.
We reden nu aan de overkant van het water recht het eerste bos in, dat van Stambruges. Eerst kregen we wat brede bosdreven onder de noppen die ons meteen deden verlangen naar het echte werk!! Daar moesten we niet lang op wachten want we werden zowaar naar een echte singletrack geleid. En wat voor één... links en rechts draaien, op en neer... heerlijk slingerde hij verder en verder het bos in. Hier ging het bike-hartje enkele tellen rapper van slaan!! We kregen er maar niet genoeg van en we werden werkelijk van het ene bos naar het andere gestuurd !! Schit-ter-end!!! Er zaten zelfs singeltjes tussen die waarschijnlijk nog nooit door wandelaars of andere bikers gebruikt werden.
We dwarsten nu een drukke weg en wéér het bos in voor een zéér technisch stuk met diepe geulen en putten. Het was hier echt het juiste spoor zoeken om niet uit balans te geraken!! Eénmaal we dit bos uitreden waren we aangekomen bij de eerste bevoorading. Deze stond opgesteld net aan de rand van een ander stuk natuurgoed waarvan de naam mij ontglipt,'k weet wel nog dat er "sable de mer" in voorkwam. Vriendelijke dames bedienden ons met allerlei lekkers. Vooral de lekkere caké kon mij zeker bekoren.
Via wat zanderige paadjes ging de tocht verder naar het "bois de Beloeil". Terug enkele zéér goed berijdbare, brede dreven. Het ideale moment om de gashendel eens goed open te zetten. We bereikten makkelijk snelheden tot méér dan 30 km/uur. Na nog wat draaien en keren over een wel erg hobbelig paadje, kregen we het prachtige kasteel van Beloeil in de verte in het vizier. Een schitterend zicht !!
Een breed pad met kiezelsteentjes bracht ons tot net voor het kasteeldomein. Echt indrukwekkend hoe mooi en groot dit domein is!! We reden linksaf en lieten de bossen achter ons. Enkele stukken road en nog wat stapsteentjes brachten ons terug nabij het kerkje van Huissignies. De fietscomputer gaf slechts 45 km aan!! We begrepen het niet en gingen terug de grote stafkaart raadplegen. Volgens een dame van de organisatie hadden we nét voor het kasteel, in het bos,een splitsing en bevoorading gemist!! Vreemd...nergens niets gezien!!
We zagen op het plan ook dat de extra lus, om de 60 km rond te maken, niet echt spectaculair was en practisch géén bos meer bevatte. We hadden de mooiste stukken écht wel gehad. We besloten dan maar om wat bonnetjes te kopen en ons in het zonnetje neer te vleien met een lekker bierke. We praatten nog wat na en dit was onze conclusie van deze eerste "journée sportive-Alexandre Delcourt" : een prachtige tocht met zéér weinig bikers die ons veel singletracks gaf, de ene technisch,de andere uitdagend,z eker 75%bos en 80% off-road!! Een goede bevoorading met vriendelijke mensen maaaar ... een slecht bepijlde omloop!!! 45 km op de teller in plaats van 60 km dus enkele kilometers misreden. Maar goed of slecht bepijld, hier komen we volgend jaar vast en zeker terug ... alleen al voor de véle mooie singeltjes en het kilometers bos maar dan wel met enkele clubmakkers méér!! Aan de Waalse vrienden "ne grote merci" voor een prachtige bike-voormiddag en aan Steve bedankt voor den taxi en het aangename gezelschap!!
door Rudy

0 reacties: