donderdag 10 mei 2007

06.05.2007 : Aischdall Bike

In een vlaag van enthousiasme schreven enkele Steenbakkers zich in voor hun eerste ‘buitenlandse’ marathon ! Het zou de Aischdall-bike worden in Hobscheid ( Luxemburg ).

Er werden plannen gemaakt en we zouden uiteindelijk met 4 bikers ( Steven, Berre, Koen en Wouter ) gaan camperen, John had met de familie een vakantiehuisje gehuurd en Andy en Steve zouden de zondagmorgen nakomen.

Zaterdag 5 mei was het dan zover, om 13.30 vertrokken we ten huize Steven naar Luxemburg, naar camping Simmerschmelz waar we onze tenten zouden opzetten. Bijna 300Km verder kwamen we aan op de camping, waar er veel ‘Ollanders’ bleken te zijn. Ook de camping werd uitgebaat door een Ollander.

Na de lange reis hadden we natuurlijk ook dorst gekregen en voor we onze tenten opsloegen besloten we ons eerst ne keer op het terras te zetten en nen ‘Bofferding’ te nuttigen. Tot onze grote verbazing bleek deze eerste een ‘rondje van het huis’ te zijn ! Stel je voor : we zijn pas in Luxemburg op de camping, en worden direkt door de Ollanders getrakteerd, da kom je niet alledagen tegen!! Was daar een reden voor ?? Natuurlijk, bleek nl. dat de camping 40 jaar bestond , de Ollanders op 5 mei ‘bevrijdingsdag’ vieren en dat konden ze daar niet onopgemerkt laten voorbij gaan !

Na onze tentjes te hebben opgezet, zijn we naar Hobscheid gereden om daar wat van de sfeer op te snuiven. Veel sfeer was er echter niet, zeeeeeeeeeer kalm was het er !! Gezien de aard van het parcours werd daar wel besloten om niet te starten voor de 105Km, maar wel voor de 68Km !! Dat zou voor iedereen haalbaar moeten zijn !
We konden er wel een spaghetti eten en nen ‘Bofferding’ nuttigen, wat we ook deden !
Daarna terug naar onze camping, waar we die avond een vrolijke bende feestende Ollanders bezig zagen : barbecue, orkest ( met vooral Ollandse schlagers ) en veel ambiance !! We werden zelfs ook nog op ‘warme hapjes’ getracteerd ! Zo rond 23.00 – 23.30 kropen we dan in onze tentjes voor een welverdiende nachtrust.

Zondag 6.45U : de wekkers lopen af, we ontwaken en kruipen uit onze tent. Buiten is het lekker fris, maar de zon schijnt reeds volop, het zal warm worden vandaag !!
We nuttigen het ontbijt ( met spaghetti voor Koen !!! ), maken onszelf en het materiaal klaar en hup, alles de auto in en naar Hobscheid !! Aldaar bleek John ons reeds op te wachten, hij was reeds met de bike van zijn weekendverblijfplaats naar de startplaats gereden. Echter nog geen nieuws van Steve en Andy ! Die bleken forfait te hebben gegeven. (Volgende keer eerder verwittigen hé).
Bij de startplaats geen drukte zoals wij die bij ons gewoon zijn, we kunnen ons vlot inschrijven, bekijken nog ne keer het parcours en algauw waren we weg !

We besloten alle 5 samen te blijven, bij beklimmingen mocht ieder vaneigens zijn eigen tempo rijden, maar steeds werd er op elkaar gewacht, ook bij eventuele pech, daarvoor zijn we Steenbakkers, niewaar : samen uit, samen thuis !!!

We vertrekken langs het plaatselijke voetbalveld, en bij het verlaten van het dorpje is het reeds van dat ! De eerste klim is er direkt een die kan tellen, en dat na amper 1 km te hebben gereden, jawadde dadde !!!
Eerst klimmen we wat op asfalt, maar vlug gaan we het bos in, worden we een singletrack ingestuurd en die blijft maar klimmen !! Boven gekomen worden we getrakteerd met een prachtig uitzicht op de Luxemburgse bossen, man man, wat een zicht !!

Alle 5 zijn we het eens : als dat zo blijft doorgaan wordt dit een tocht om duimen en vingers van af te likken. Puur mountainbiken : afzien tijdens het klimmen en genieten van de afdalingen, de bossen en de natuur, daarvoor doen we het !!

De eerste bevoorrading komt reeds na 12.5 Km, maar met bijna 300hm al zeer welgekomen !! Alles is verkrijgbaar : energierepen, sportdrank, water, bananen, appelsienen, koeken en zelf kaas (niewaar Berre ??)

Na een snelle afdaling komen we in het dorpje Septfontaines aan, waar we een stevige asfaltklim voorgeschoteld krijgen naar de plaatselijke ‘Chateau’, gevolgd door een even prachtige maar lastige klim. En zo gaat het steeds maar door : na de ene machtige lange klim volgt een nog langere en machtigere afdaling !!

Even voor de 2de bevoorrading (na 32 Km) krijgen we nog wat asfalt te zien ook, we kunnen even op adem komen en de beentjes en de rug strekken !
Dat bleek nodig te zijn, want het mooiste moest nog komen : een klim (met pieken tot 24%) genaamd ‘welcome to Vietnam’ ??? Enkel Wouter en Berre geraakten er zonder afstappen boven !!! Die 2 Steenbakkers waren zowat de ‘beste’ tijdens de klimmen steeds voorop, en tijdens het afdalen konden ze nog net ‘Flying Beast’ ( Koen ) bijhouden !! Over mezelf ?? De conditie was goed, heb de volle 68Km kunnen genieten van puur mountainbiken !

Bij de 3de bevoorrading (na 50Km) hebben we reeds meer dan 1000hm en ook de hitte laat zich nu voelen. En tot het einde blijft het zo doorgaan : op en neer en steeds door die enorme pracht van een natuur !

Terug in Hobscheid aangekomen hebben Berre en Wouter er nog nie genoeg van : ze lappen er nog ong. 25 km bij om uiteindelijk op 92 km te eindigen!! Chappeau mannen !!
Ikzelf en Koen houden het na 68 km en 1450 hm voor bekeken omdat meer teveel van het goeie zou zijn, we hebben enorm genoten en afgezien, maar trop is teveel, niewaar ??

En John zou je zeggen ?? Wel , na ong. 30Km brak een zadelrail aan John zijn ………. zadel, hierdoor moest hij noodgedwongen het zadel 1 (één) centimetertje vooruit schuiven met een gewijzigde zitpositie tot gevolg! Aangenaam zeker niet, daardoor nog wat rugpijn erbij en ook John besloot na 68 km te stoppen !!

Achteraf nog ne ‘Wurst’ und wa ‘Bofferdings achterover gekapt en dan terug naar de camping waar we konden douchen. Daarna tentjes afbreken en terug naar Moen.

Nabeschouwing (na 3 dagen te bezinnen) :
Dit is een ideale, kleinschalige marathon ( er zijn ook kleinere afstanden ) om kennis te maken met het ‘PURE MOUNTAINBIKEN’. Het parcours is een ideale mix van brede boswegen, singletracks, klimmen en afdalingen met af en toe een streepje asfalt ! Hier kom ik zeker nog terug ( hopelijk reeds volgend jaar ).

Man,man, ik heb genoten van da weekendje Steenbakkers ! Aan Berre, Wouter, Koen en John : bedankt voor het toffe gezelschap !!!!

Vele foto’s te vinden op : http://www.aischdall-bike.lu/
Koen en Wouter te zien op fotoreeks 1 ( bij bevoorrading )
Zelfgemaakte foto’s op onze site : www.steenbakkers.be

Voor de liefhebbers wa cijferkes :
68 km
15.8 avs
4h13’ effectieve rijtijd
Max speed : 50km/u
1450Hm
Max klim : 24%
Gem klim : 6%

Groeten,
En tot de volgende !

Steven

0 reacties: