donderdag 20 september 2007

zaterdag 15 september 2007 : rode route Houffalize

Telkens er een weekendje met de familie geprogrammeerd staat, gaat de bike steevast mee !
Deze keer zaten we in het dorpje Bourcy, ergens tussen Bastogne en Houffalize. We logeerden er in deze gite : http://www.gitelegrandpre.com/nl/grdpre.htm

Na wat studeerwerk op de kaart passeerde de vaste mountainbikeroute van Houffalize ‘ Rood 4 ‘ slechts op enkele kilometers van onze gite!
Zaterdagmorgen was het dan zover, met z’n drieën maakten we ons klaar (Herman : notoir Flandrien , zie : http://users.pandora.be/deflandriens/index.htm, Berre en ikke) om de 35km lange tocht aan te vatten.

Om 9.15U vertrekken we onder een stralende zon, beetje fris, maar het beloofd een schitterende bike-dag te worden. Na 2.5 Km aanlooproute slaan we rechts af en pikken we in op de route.

De eerste 10 Km gaan bijna volledig langs en op een oude spoorweg, weinig hoogtemeters dus, maar wel een schitterende natuur. Bij ‘ Bois Champsart’ kruisen drie reeën ons pad !! Bij ‘ Bois Rouvroi’ draaien we weg van de spoorweg en worden we bevangen door het machtige landschap : we bevinden ons op het hoogste punt van de tocht (536m) en we hebben een prachtig zicht op de omliggende bossen. Ook roofvogels, waaronder de buizerd en de rode wouw genieten mee !

We hebben nu reeds 10Km afgelegd en van hoogteverschillen nog steeds geen sprake, terwijl de route toch goed zou zijn voor 600Hm ??? Dat beloofd dus .

En idd, eerst nemen we een ferme duik naar beneden, om dan als voorproefje naar het dorpje Cetturu te klimmen. Na enkele honderden meters asfalt gaan we terug off-road en maken we ons klaar voor een steile en spectaculaire afdaling, steken een riviertje over (met brugje) en hup, we zijn weer vertrokken voor een mooie klim !

Ook bij het naderen van Houffalize blijft het op en neer gaan met als technisch hoogtepunt van de tocht een stukje van de beruchte wereldbeker afdaling aan ‘Oll fosse d’outh’ man, man, wat een stukje !!

We dwarsen nu het stadje Houffalize, het is er gezellig druk op zaterdagvoormiddag, en moeten nu natuurlijk terug uit het dal klimmen. Dit wordt een hele mooie klim naar het voetbalveld van ‘Houffa’.

We biken verder, na ‘ Ferme de Neumoulin’ volgt nog een schitterend stuk, eerst een langzaam stijgend pad op wellicht weer een oude spoorweg, dan klimmend en dalend naar het dorpje Boeur. De laatste km’s van onze tocht gaan over brede gravel wegen, op en af en bij ‘ Le laid Bois’ komen we weer bij ons beginpunt van de tocht.

Nu nog enkele 2.5 Km terug naar onze gite, we zien nog een vos wegrennen, en onze tocht zit er op. Na 42 Km met 630 Hoogtemeters à 15km/u avs was het een mooie tocht, zeker niet technisch, maar wel voldoende lastig en altijd in een prachtige natuur. Ook het off-road gehalte mocht er wezen, ik schat zeker 80 à 90%, enkel in de dorpjes een strookje en in Houffa-centrum wat asfalt ! Om nog maar te zwijgen van de bewegwijzering : die is gewoonweg perfect !! Voor en na elke wegverandering bordjes, tussendoor ook genoeg en waarschuwingsbordjes bij het dwarsen van een weg, mooi zo !!

Conclusie : Zeer mooie tocht, de andere vaste routes van Houffa moet ik dringend ook eens gaan rijden !

door Steven (aka Casper)

0 reacties: