woensdag 29 augustus 2007

zaterdag 18 augustus 2007 : Transvillage Gedinne

Na onze geslaagde Ardennen-uitstap vorig jaar in Bertrix, had ik het idee opgevat om deze zomer nog eens naar Gedinne af te zakken.
Aangezien ik na enkele vakantiebezoeken de streek zowat begin te kennen en dat zeer zeker als buitengewoon mountainbike gebied, bleek het deze keer niet zo eenvoudig om mede-steenbakkers over de streep te trekken !
Uiteindelijk koos ik voor zaterdag 18 augustus om de ‘Transvillage’ volledig af te bollen, die tocht had ik voor een deel reeds vroeger gedaan met m’n neefje Bert ( zie verslagen op onze site ).
Enkel Berrie en Wouter konden zich blijkbaar vrijmaken voor deze onderneming !

’s Morgens om 6.45U afgesproken bij Berrie om alles in één auto te krijgen. Na wat studeerwerk om een achterzetel uit de Ford C-Max te verwijderen ( zodat alle bikes en bikers in één auto pasten ) wat ons dan ook lukte, en na het nuttigen van de koffie bij Berrie, vertrokken we om 7.30U richting Gedinne. Natuurlijk nog eerst ne keer stoppen bij sponsor ‘ Ottevaere ‘ voor de broodnodige ontbijtkoeken……….. en wijle weg !!!

Om 9.45 aangekomen in Gedinne-platse, vinden we een parkeerplaatske voor de voiture vlak bij de kerk, we verkleden ons ( niet in aap ) en maken ons startensklaar !
We waren van plan om zo rond 10.00U de rit aan te vatten en het moet wel lukken, op klokslag ( waalse tijd ) 10.00U vertrekken we voor een rit van om en bij de 65Km Ardenne-bike-plezier !!!! ( de eerste 40 Km althans )

Onze tocht ‘La Transvillage’ zegt hetzelf, ze doet alle dorpjes in de ruime omgeving van Gedinne aan ( het zijn er 10 ! ).

Gedinne is gelegen in een dal, gelegen aan het schilderachtige riviertje ‘La Houille’, wat natuurlijk betekend dat er direkt moet geklommen worden !
Na ruim 1Km dient zich de eerste off-road strook aan van de dag, een opwarmertje. Snel bereiken we de vlaktes boven Gedinne en verdwijnen in een donker sparrebos om onze weg te zoeken naar Louette-St-Denis. Ondertussen rij ik dwars door een ‘gue’ = rivierdoorsteek, Berrie en Wouter nemen een paadje erlangs, de mietjes, zoiets doe je toch niet !!!!!!!
We biken via rustige wegen en off-road paadjes naar Houdremont, namen ondertussen een ‘pis-stop’, en zo gaat het vliegensvlug naat het volgende dorpje Louette-St-Pierre.
Tot hiertoe nam asfalt de bovenhand, maar dat verandert snel, eenmaal we het dorpje verlaten, begint het echte werk.
Via een prachtige singletrack in het ‘Bois Côrai’, met serieuse beken die ons pad dwarsen, beginnen we aan de klim naar de ‘ Tour de Millenaire’ het hoogste punt van onze tocht, gelegen op 503m !!!
De natuur is hier prachtige, we biken door machtige eeuwenoude loofbossen ……….
Bovengekomen pauseren we even, dat is voor mij persoonlijk reeds zeer welgekomen, de conditie is niet zo optiemaal, en in de Ardennen speelt dat natuurlijk direkt zijn rol : bij het klimmen moet ik direkt lossen. Berrie daarentegen trekt zich niks aan van z’n brochite !
Vliegensvlug belanden we in Willerzie.
Direkt snijden we een van de mooiste stukken van het parcours aan, een stukje off-road ( 8Km ) om zo Bouseigne Neuve te bereiken !
De eerste Km zijn een beetje kapot gereden door zware trucks van de boswerkers, maar eenmaal aan près à l’eau gekomen was het echt genieten geblazen : rechts van ons enorme rotspartijen en linksbeneden van ons de ‘Hulle’ die flink kletterde… prachtig ( dixiet Wouter : zo mogen de kilometers nog lang blijven duren !!! ), echt een prachtig stukje genieten van de natuur op de bike!
Daarnaa volgt natuurlijk een prachtig stukje afzien op de bike, de klim naar Bouseigne mag er gerust eentje zijn hoor, direkt 18% op rotsachtige ondergrond ! Techniek aanwenden is hier de boodschap. Wat verder wordt het pad breder en minder steil, maar altijd in een even mooie natuur ( later bleek dat een Wespendief de machtige roofvogel was die reeds meerdere keren ons pad in het bos had gekruist )
Eenmaal bovengekomen in het dorpje namen we de tijd om wat proviand binnen te werken ( al dan niet vermufte koekjes die de straathond ook al nie lustte !! )
Na een kwartiertje pause zetten we onze tocht verder, naar het volgende dorp, nl Vincimont !
We beginnen eraan via een super afdaling, eerst op asfalt. Plots moeten we rechts af en nemen off-road enkele vervaarlijke bochten aan redelijk hoge snelheid !!!!!
Jiehaaaaaaaaaaa
We biken steeds verder naar het dal van de ‘Houille’ en nabij ‘Pichelotte’ steken we de rivier via een brug over !
Licht stijgend rijden we – nog steeds off-road – naar Vencimont, een dorp welbekend om z’n vakantiepark !!
Het volgende dorp dat we aandoen is Rienne, en dat ligt 400m hoogte, Vencimont op 230!!, dat betekend dus klimmen !!!!!!!!!!!
De eerste 2 Km zijn heel scherp en technisch, met wat geluk en de juiste techniek geraak je er op de bike door, helaas ikke nie !!
De rest van de klim is minder steil, maar zeker niet minder mooi, terug door een enorm loofbos = genieten alom is de boodschap, maar voor mij is het afzien, hier krijg ik m’n ‘kraak’.
In Rienne nemen we een welverdiende ‘pit – stop ‘.
We vervolgen onze tocht en bij de eerstevolgende off-road strook bleek dat ze blijkbaar bier bij de ice-tea hadden gekapt ! De een na de andere kuste ne keer de grond, of lag het aan wat anders ????????
Op de weg naar Sart-Custinne ( over asfalt ) kunnen we even recupereren. We hebben besloten er een stukje van de gele route erbij te nemen, de route van Sart-Custinne naar Malvoisin ( slechtegebuur ) is voor ons Steenbakkers zijnde te weinig off-road, dus …. We gaan ervoor !!
Blijkt een schot in de roos te zijn : er volgt een prachtige technische afdaling met heel wat stenen, gevolgd door een lange technische klim met boomwortels en da leuks !!!!
En als genie echt meer fris zit gelijk is is dat een echte marteling ! maar we zijn er geraakt !
Na nog wat op en neer in Malvoisin gaat het naar Patignes, om dan via de laatse stukjes off-road naar Gedinne te biken !!
Zo komen we na 66Km, 1100Hoogtemeters, en 4u15’ effectief biken iets na 15.00U terug aan op de plaats waar we ruim 5 uur vroeger vertrokken waren.
We zoeken een plaatsje op het terras van ‘Hotel de la poste’ waar we naast steeds zatter wordende Hollanders nagenieten van een welverdiende Leffe, Orval, Geuze, Rochefort, Pintje, pannekoeken, ………………
Toen Wouter vroeg of er ergens toevallig nie nen bike-wash in de buurt was schoot mij te binnen dat er bovenaan het stadje idd een self car wash was, dus wij daarheen en onze fietsen EN onszelf wat van het vuil ontdaan!
Eenmaal terug verfrist de terugweg aangevat, en in Heestert nog samen frietjes genuttigt, dit na een zeer geslaagde bike – dag !!

We konden zeker tevreden zijn om volgende redenen :
1 : gans de dag ideaal bike weer
2 : tof gezelschap
3 : zeer mooie rit
4 : alles zat erin, door de voorbije regenval een ideale mix van nat en droog, modder en stenen, techniek op en neer …………..
5 : goeie uitpijling
6 : prachtige natuur
7 : wat wil een biker nog meer ???
8 : nog ne keer terug keren om de andere routes te doen !!!

Mvg,
Uw dienaar
Steven

0 reacties: